TopLocal Recruitment Den Haag

TopLocal Recruitment
Nieuws, 8 april 2013

‘Nederland meest ondernemende land’

DEN HAAG - Minister van Economische Zaken Henk Kamp opent maandag de Week van de Ondernemer met de boodschap dat het goed gaat met Nederland. Kamp noemt Nederland een van de meest concurrerende, welvarende en innovatieve landen ter wereld.

“Met een op de acht Nederlanders die zijn of haar geld verdient als ondernemer zijn we het meest ondernemende land van Europa”, zegt Kamp. NUzakelijk stelde de minister vier vragen over ondernemen in Nederland.

Special: Week van de Ondernemer

Heeft een echte ondernemer de overheid nodig?
“Ondernemers zijn mensen die hun eigen plan trekken. Ze weten heel goed waar kansen en uitdagingen liggen, daar hebben ze de overheid niet voor nodig. De overheid is er wel om te zorgen voor een aantrekkelijk ondernemersklimaat, bijvoorbeeld door investeringen in innovatie te stimuleren.”
“Ondernemers mogen de winst uit innovatie aftrekken van de belasting. Ook wil de overheid de toegang tot kapitaal vergroten met garanties voor grotere bedrijven en het bieden van risicokapitaal voor snelgroeiende, innovatieve bedrijven.”

Is er - ondanks de crisis - nog overheidsgeld voor innovatie?
“Tussen 2008 en 2016 moet de overheid de Rijksbegroting herzien, maar het overheidsbudget voor onderzoek en innovatie blijft overeind. Daarbij wordt fiscale ondersteuning voor alle innoverende ondernemingen gecombineerd met aandacht voor de topsectoren van onze economie.”
“Ondernemers en onderzoekers moeten met steun van de overheid de innovatieagenda bepalen. Er is geld vrijgemaakt voor onderzoek, zowel wetenschappelijk als toegepast. Op die manier moet Nederland in de top vijf van kenniseconomieën in de wereld blijven staan.”

Moet er geen ‘topsector ondernemerschap’ komen?
“MKB-ondernemers worden al bij alle topsectoren betrokken. Er is 22 miljoen euro gereserveerd om hooggekwalificeerd personeel in te huren of gezamenlijk onderzoek te doen. Ondernemers die aan onderzoek en ontwikkeling doen kunnen de loonkosten en investeringen aftrekken van de belasting.”
“En de winst als gevolg van innovatie valt onder een verlaagd tarief voor de inkomsten- of vennootschapsbelasting. Daarnaast krijgen ondernemers via het Innovatiefonds MKB+ kredieten voor innovatieve projecten.”

Wat is uw persoonlijke link met ondernemerschap?
“Ik ben letterlijk opgegroeid met en tussen ondernemers. Mijn ouders hadden een groothandel in verpakkingsmateriaal en waren beiden daarin - op zondag na - de hele week aan het werk. Mijn broers, zus en ik speelden in het magazijn en gingen mee naar klanten. Mijn eerste baan was bij een agenturenfirma in industriële garens. Daarna werkte ik in het bedrijf van mijn schoonvader, een groothandel in tabaksartikelen, zoetwaren, koffie en thee.”
“Ik heb met eigen ogen kunnen zien dat ondernemers harde werkers zijn en dat heb ik als vanzelfsprekend van hen overgenomen. Ondernemers kunnen tegen een stootje en gaan niet bij de pakken neerzitten als het even wat minder gaat. Een instelling die we juist nu nodig hebben om uit de crisis te komen.”

Bron: NU.nl

Volg ons via