TopLocal Recruitment Den Haag

TopLocal Recruitment
Nieuws, 10 april 2013

Payroller mag van rechter niet ontslagen worden

DEN HAAG - Een payrollonderneming mag het contract van een payroller bij de gemeente Enschede niet zomaar opzeggen, als de gemeente wil reorganiseren.
heeft de kantonrechter in Enschede geoordeeld. De payroller die werk verrichtte voor de gemeente, is feitelijk in dienst van die gemeente.

Payrolling ligt onder vuur, omdat werknemers minder rechten hebben dan werknemers die gewoon in dienst zijn.

Volgens de rechter stond de werknemer weliswaar niet op de loonlijst van Enschede, maar was de gemeente toch duidelijk de werkgever.
Zo maakte de werknemer met de gemeente onder meer afspraken over vakantiedagen en te volgen opleidingen.
Voor het oordeel van de rechter in Enschede definitief wordt, mogen de partijen nog reageren.

Vakbond tevreden
De uitspraak kan gevolgen hebben voor werknemers die aan de slag zijn via een payroll-constructie. Zij kunnen binnenkort wellicht niet meer zo makkelijk ontslagen worden.
Vakbond FNV Bondgenoten is tevreden met de uitkomst van de zaak.  ''Voor ons is dit een mooie uitspraak'', zegt Marieke Kristen, juridisch adviseur bij de vakbond. 
''De rechter heeft door de geldstromen en schijnconstructie heengekeken. De feitelijke werkgever is niet de payroll-organisatie die de loonadministratie doet; het is het bedrijf waar de payrollers daadwerkelijk aan de slag zijn.''
Kristen rekent er wel op dat de zaak nog tot aan de Hoge Raad zal worden uitgeprocedeerd. ''Hierover is waarschijnlijk het laatste woord nog niet gezegd.''

Rechten flexwerkers
In het sociaal overleg tussen vakbonden en werkgevers staan onder meer de rechten van flexwerkers, onder wie payrollers, op de agenda.
Nederland telt zo'n 150 duizend payrollers. Payrolling is onder meer bedoeld om kleine werkgevers administratief te ontlasten.

Volg ons via