TopLocal Recruitment Den Haag

TopLocal Recruitment
Nieuws, 25 april 2013

'Tienduizenden bouwers vervangen door flexwerkers'

DEN HAAG - Tienduizenden bouwvakkers die werden ontslagen omdat er geen werk meer zou zijn, zagen dat flexwerkers hun werk overnamen.
Bij twee derde van de ontslagen bouwers was dat het geval, blijkt uit een onderzoek van vakbond FNV Bouw.

Een derde van de ontslagen bouwvakkers zou het aanbod hebben gekregen om terug te komen, maar dan wel voor minder geld en een los contract. Voor het onderzoek ondervroeg FNV Bouw vijftienhonderd bouwvakkers. Driekwart van de ondervraagden geeft aan dat vaste krachten massaal worden vervangen.
''Er zijn tienduizenden flexwerkers, waaronder ook vele Polen, Turken, Portugezen, Roemenen, Bulgaren en Hongaren, in de bouw aan het werk. De flexwerkers in de bouw zijn in de praktijk vogelvrij. Ze werken in onzekerheid en voor een veel te laag loon, zegt FNV-bestuurder Mieke van Veldhuizen.
Volgens de bond zitten er 50.000 bouwvakkers werkloos thuis. Over een jaar zullen dit er naar verwachting 70.000 zijn.

Akkoord
FNV Bouw gaf eerder aan het sociaal akkoord tussen vakbonden, werkgevers en kabinet positief voor te leggen aan de eigen achterban. Het is volgens de bond belangrijk dat de 'doorgeschoten' flexibilisering snel wordt aangepakt, zoals in het akkoord is afgesproken.
"De Kamer moet van de plannen uit het sociaal akkoord snel praktijk maken", zegt sectorbestuurder van de bond Mieke van Veldhuizen in de krant. FNV vraagt donderdag aandacht aan de Tweede Kamer voor de 'schijnconstructies' in de bouw.

Ondernemersorganisatie Bouwend Nederland zegt dat bedrijven op loon concurreren omdat het water ze aan de lippen staat. De cao zou te complex en te duur zijn.

Bron: Novum

Volg ons via