TopLocal Recruitment Den Haag

TopLocal Recruitment
Nieuws, 5 augustus 2011

Nederlanders tevreden over balans werk en privé

Nederlandse werknemers zijn over het algemeen erg tevreden over de balans tussen hun privé- en werkleven. Zo’n 88 procent zegt dat de verhouding in balans of goed is. Bij de keuze tussen twee banen is de balans tussen werk en privé voor 42 procent van de ondervraagden doorslaggevend. Dit blijkt uit een internationaal onderzoek onder ruim 2500 financiële, HR en algemene managers.

Nederlanders en Fransen blijken het meest tevreden te zijn in Europa over de verhouding tussen werk en privé. In de Duitstalige landen ligt dit percentage een stuk lager, slechts 79 tot 73 procent zegt de juiste balans te hebben gevonden.

Ook valt op dat het aantal vakantiedagen voor Nederlandse werknemers belangrijker is dan voor andere Europeanen. En discussies met de manager worden niet gemeden, maar liefst 83 procent zegt zonder problemen een gesprek aan te gaan. De kleine groep ondervraagden die het onderwerp liever laat rusten, geeft aan dat dit veroorzaakt wordt door onbegrip bij de werkgever.

Stress op de werkvloer is er bij alle Europeanen, de toegenomen werkdruk staat met stip op één als grootste stressveroorzaker. De helft van de ondervraagden noemt dit als één van de top drie factoren. In Nederland ligt dit percentage hoger dan gemiddeld, 57 procent wijst op de toegenomen werkdruk. Op de tweede plaats staat personeelstekort en daarna volgen de onvriendelijke collega´s.

In Nederland blijkt ook een relatief hoog percentage, 29 procent, ongelukkig te zijn met de managementkwaliteiten van hun baas en een kwart van de werknemers zegt dat hun manager onredelijke druk op hen uitoefent. Gelukkig ervaart toch nog 11 procent van de Europeanen en Nederlanders geen stress op kantoor.

Bron: Workplace Survey Q1 2011 in opdracht van Robert Half

Volg ons via