TopLocal Recruitment Den Haag

TopLocal Recruitment
Nieuws, 28 augustus 2012

Weinig balans in woon-werkverkeer

DEN HAAG – Bewoners van het noorden van Nederland wonen het verst van hun baan af. Oost-Groningers leggen gemiddeld liefst 22,3 kilometer (enkele reis) af tussen woon- en werkplek.
De gemiddelde reisafstand voor Nederlandse werknemers is veertien kilometer. Inwoners van Delft en het Westland hoeven hemelsbreed gemiddeld niet verder dan acht kilometer af te leggen.
Dat blijkt uit cijfers in het Kwartaalbericht Regio's van het ING Economisch Bureau. Scheve banenverhoudingen in de regio's zorgen voor mobiliteitsdruk en inefficiëntie, constateert het onderzoeksbureau. De forensenstromen zijn belastend voor het milieu en leveren veel tijdverlies op, ten koste van gezin en activiteiten in de woonplaats. Hoe meer inwoners in de eigen regio aan de slag kunnen, hoe beter.

Overschot
De stedelijke regio's, met Groot-Amsterdam en de as Almelo-Hengelo-Enschede voorop, zijn het best in staat om de eigen bevolking van een passende baan te voorzien. De Veluwe en het noorden van Overijssel zijn de enige, gedeeltelijk landelijke gebieden in Nederland die een overschot aan werkgelegenheid kennen. ING noemt het 'opvallend' dat verschillende zuidelijke regio's in Brabant en Zeeland in hoge mate zelfvoorzienend zijn op de arbeidsmarkt.
Volgens ING presteren overigens niet alle regio's die goed scoren in werkvoorziening voor de eigen bevolking ook economisch goed. Niet alleen de werkgelegenheid, maar ook de arbeidsparticipatie is van belang. In het zuiden van Limburg en noordoost-Groningen is die laag en blijft een groot deel van het arbeidspotentieel onbenut. Dat wijst erop dat vraag en aanbod op de arbeidsmarkt niet voldoende is, of dat mensen niet bereid zijn om te reizen of te verhuizen.

Nieuwe werken
De onbalans op de arbeidsmarkt wordt in de hand gewerkt door de verschillen in woongenot en huizenprijzen, zegt ING. Goedkoper wonen buiten de Randstad vergroot de bereidheid om te reizen. Tegelijk maakt het Nieuwe Werken lange woonwerkafstanden minder belastend. De Friezen en Groningers werken het minst thuis van alle Nederlanders. De Utrechters voeren de Nederlandse ranglijst van thuiswerkers aan: meer dan 30 procent werkt regelmatig thuis. Ruim vier van de tien banen in Utrecht worden door mensen ingevuld van buiten de provincie.
Over de regionale economische groei is ING verder weinig positief. Dit jaar verwacht het Economisch Bureau nog het meest van Flevoland: 0 procent groei, de andere provincies zitten allemaal in de min. Voor 2013 voorspelt ING alleen voor Utrecht en Zuid-Holland licht positieve groeicijfers (respectievelijk 0,2 en 0,1 procent) en stilstand voor Noord-Holland. Alle andere provincies blijven volgens de ING-ramingen economisch krimpen.


Bron: Eindhovens Dagblad 

Volg ons via