TopLocal Recruitment Den Haag

TopLocal Recruitment
Nieuws, 29 december 2011

Ondernemers MKB positief over 2012

De ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (MKB) kijken ondanks de economische crisis met vertrouwen naar 2012. Het nieuwe jaar wordt als positief ervaren, ondernemers willen verder groeien en blijven investeren. Dit blijkt uit een peiling van BusinessCompleet.nl onder ruim 900 ondernemers.

Het afgelopen jaar verliep anders dan verwacht, maar was geen slecht jaar voor ondernemers. Het niveau van de omzet, winst en aantal klanten lag hoger dan in 2010 en het personeelsbestand bleef bij de meerderheid van de MKB’ers gelijk.

Bijna de helft van de ondervraagde ondernemers verwacht voor komend jaar voor het eigen bedrijf een (forse) groei. Slechts één op de negen MKB’ers voorziet krimp of forse krimp. Driekwart van de ondernemers gaat door met investeren in het bedrijf, in de meeste gevallen is eigen geld hiervoor de bron.

Banken zijn niet scheutig met financiering, de meerderheid van de aanvragen in 2011 werd helemaal of gedeeltelijk afgewezen. Slechts tien procent denkt dan ook komend jaar een beroep te gaan doen op de bank.

Daar waar grote bedrijven snel bezuinigen, zie je onder de MKB’ers vaak een tegengestelde beweging. De investeringen, juist in crisistijd, geven het innovatievermogen aan van de kleinere ondernemer. Volgens de ondernemers zou het kabinet hier absoluut een voorbeeld aan kunnen nemen met betrekking tot de economische uitdagingen voor 2012.

Volg ons via