Mensen met tijdelijk contract verdienen weinig
LUXEMBURG - Nederlanders met een tijdelijk contract verdienen weinig geld. Bijna de helft van hen krijgt minder dan twee derde van een modaal salaris. Daarmee gelden ze als kleinverdieners. Deze groep is nergens in Europa zo groot. Dat blijkt uit cijfers van de Europese statistische dienst Eurostat. Een kleinverdiener in Nederland heeft een salaris van hooguit 10,20 euro per uur. Bij een werkweek van 40 uur zou dat uitkomen op 21.216 euro bruto per jaar.
'Hogere premies drukken nettoloon'
DEN HAAG - Mensen met een middeninkomen gaan er met de nieuwe belastingmaatregelen in 2013 het meest op vooruit. Werknemers met een laag of juist een hoog loon leveren salaris in. Het fiscale voordeel voor veel werknemers wordt overigens weer voor een deel onderuitgehaald door hogere premies voor onder meer pensioenen. Dat blijkt uit de eerste berekeningen van ADP Nederland, een van de grootste verwerkers van loonstroken, die vrijdag bekendgemaakt zijn.
FNV waarschuwt voor 'technostress'
DEN HAAG - Werknemers hebben meer last van ‘technostress’. De druk om altijd bereikbaar te zijn zorgt steeds vaker voor fysieke en psychosociale klachten. Dat blijkt vrijdag uit verkennend onderzoek van vakbeweging FNV en de Universiteit van Amsterdam. Een groeiende groep werknemers checkt mobiele apparatuur (smartphone, iPad of laptop) ook geregeld buiten werktijd. Uit de peiling van FNV blijkt dat meer dan 20 procent van de werknemers hun mobieltje meer dan zes keer per dag buiten werktijd checkt. Een kwart checkt de mobiele apparatuur zes keer per uur.
Ondernemers iets positiever
DEN HAAG - Ondernemers in de industrie waren in december iets minder negatief gestemd dan in november. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag. De index voor het producentenvertrouwen kwam in december uit op -5,7. In november was dat nog -7.
Werkloosheid gestegen tot 7 procent
DEN HAAG - De werkloosheid is in november gestegen naar 7 procent van de beroepsbevolking. Dit betekent dat 552.000 mensen in Nederland nu zonder werk zitten. In de laatste tien jaar is het percentage werklozen in Nederland nog nooit zo hoog geweest. Er zijn 100.000 werklozen meer dan een jaar geleden.
Ontslagdreiging brengt mensen niet in beweging
“Met de economie en met het bedrijfsleven mag het dan slecht gaan, maar met mij gaat het goed.” Dat is vrij vertaald de houding van werkend Nederland bij de mogelijke impact van de crisis op de eigen positie op de arbeidsmarkt. De crisis heeft weinig effect op de baan(on)zekerheid van werkenden. Zelfs als er bij een organisatie al een reorganisatie gaande is, lijken werknemers zich niet heel druk te maken over hun job, laat staan dat zij zich voorbereiden op een mogelijke switch op de arbeidsmarkt.
FNV verwacht geen overeenstemming WW
DEN HAAG - Ton Heerts, voorzitter van de FNV, verwacht 'helemaal niet' dat er in het sociaal overleg tussen de vakbonden, werkgevers en het kabinet afspraken gemaakt kunnen worden over de WW. Soms moet je ook duidelijk maken waar je het niet eens over kunt worden", zo zegt Heerts in een interview met NU.nl. "Dan hoeven we daar ook niet te lang over te praten. Kunnen we ons die tijd en moeite besparen."
Geen kerstpakket is funest voor motivatie
DEN HAAG - Werkgevers die van plan zijn dit jaar het kerstpakket te schrappen, moeten zich daarover nog maar eens achter de oren krabben. Sterker nog: het zou verstandig zijn snel iets te verzinnen en alsnog met iets te komen, hoe klein ook. Want geen kerstpakket is buitengewoon slecht voor de motivatie van werknemers. Dat stelt Henry Robben, hoogleraar marketing aan de Business Universiteit Nyenrode. Hij deed onderzoek naar het geven van cadeaus. ''Hoe klein ook, het is beter wel iets te doen en de werknemer waardering te geven voor zijn inzet van het afgelopen jaar.''
Veel faillissementen in dienstverlening
DEN HAAG - De crisis in Nederland is in de afgelopen vijf jaar het hardst toegeslagen in de maatschappelijke dienstverlening. Ook het transport, de grafische sector en de detailhandel zijn zwaar getroffen. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag op basis van eigen onderzoek. In de dienstverlening gaan vergeleken met 2007 bijna tweeënhalf keer zo veel bedrijven over de kop, vooral in de kinderopvang. In de horeca valt de schade mee, terwijl het aantal faillissementen in de schoonmaak en beveiliging zelf fors terugliep.
Leidinggevende vergalt werkplezier
DEN HAAG – Het is vaak het gedrag van leidinggevenden dat het werkplezier van werknemers belemmert. Roddelende collega’s, liefdesrelaties op de werkvloer en collega’s die zich ten onrechte ziekmelden hebben daarentegen maar weinig effect. Het gedrag van leidinggevenden is ondermaats, zo blijkt donderdag uit een onderzoek van Intomart GfK in opdracht van accountants- en adviesorganisatie Grant Thornton.