TopLocal Recruitment Den Haag

TopLocal Recruitment
Nieuws, 6 januari 2016

'Flexibele arbeidsmarkt ondermijnt de cao'

De toenemende flexibilisering van de arbeidsmarkt, mede door het groeiende aantal zzp'ers, ondermijnt de effectiviteit van cao's. Dat concludeert het Wetenschappelijk Bureau voor de Vakbeweging in een binnenkort te verschijnen onderzoek.

"Het feitelijke bereik van de cao staat onder druk door de groei van de flexibele schil", bevestigt directeur Paul de Beer .

ZZP’ers
De toename van het aantal zzp'ers, tot inmiddels bijna een miljoen, is volgens de organisatie zorgelijk, omdat deze groep buiten de cao valt en daarom vaker bereid is om tegen lagere tarieven te werken dan andere werknemers.

Premie-afdracht
Ook hoeven werkgevers geen premies voor sociale verzekeringen en pensioenen af te dragen voor deze groep. Dat zou volgens het onderzoek de cao-lonen onder druk zetten, omdat er een ongelijk speelveld ontstaat.

Flexwerkers
Daarnaast is er een grote groep flexwerkers die wel onder de cao vallen, maar vaak met minder goede arbeidsvoorwaarden dan werknemers met een vast contract.

"Dat zorgt er uiteindelijk voor dat de cao wordt ondermijnd. Werkgevers zullen namelijk vaker bepaalde verplichtingen ontwijken", zegt de Beer.

Volg ons via