TopLocal Recruitment Den Haag

TopLocal Recruitment
Nieuws, 9 juni 2015

Aanname nieuw personeel stokt

Werkgevers verwachten in het derde kwartaal  wat minder personeel aan te nemen dan in het voorgaande tweede kwartaal.

Dat blijkt vandaag uit een onderzoek van internationale uitzendconcern ManpowerGroup.

De indicator voor de werkgelegenheid* zakt van 4 in het tweede kwartaal naar 2 in het derde kwartaal. Dit duidt op een verzwakking en komt er op neer dat plannen voor het aannemen van personeel minder worden. Het algehele beeld blijft echter wel positief.

* Het netto werkgelegenheidscijfer is het percentage werkgevers dat krimp verwacht af te trekken van het percentage werkgevers dat meer personeel denkt aan te nemen.

Een positief getal betekent meer optimistisch gestemde werkgevers dan bedrijven met een negatieve verwachting.

Nutsbedrijven en Overheid
Met name bij de nutsbedrijven worden naar verwachting minder mensen aangenomen dan in het tweede kwartaal. Dit cijfer zakte van 7 naar 3. Ook bij de overheid en maatschappelijke dienstverlening, in de groothandel, detailhandel en horeca groeit de werkgelegenheid in het komende kwartaal minder hard.

Golfbewegingen
Ondanks de kleinere aanwas van personeel is de tendens nog steeds positief. Het herstel vindt plaats in golfbewegingen. Dit betekent geen terugval. Bedrijven hebben vertrouwen in de toekomst en zijn positief. Daar doet de krimp van de groei niets aan af momenteel niets aan af.

Werkgevers in bijna alle sectoren verwachten hun personeelsbestand te vergroten. Alleen werkgevers binnen de sector landbouw, bosbouw en visserij denken minder mensen aan te nemen dan in het tweede kwartaal. Deze indicator ging van
0 naar -1.

Europa
De verwachtingen in Nederland zijn gelijk aan de verwachtingen in de landen om ons heen. Optimisme ook in België, Spanje, Zwitserland en Zweden. Er  wordt uitgegaan van een werkgelegenheidscijfer van onder de 3. In Duitsland gaat het relatief beter. Dat land laat voor het vijfde kwartaal op rij een stand van 5 zien.

Voor het onderzoek zijn wereldwijd 59.000 werkgevers ondervraagd. De antwoorden van 750 werkgevers in Nederland zijn hierin opgenomen.

 

Volg ons via