TopLocal Recruitment Den Haag

TopLocal Recruitment
Nieuws, 10 juni 2018

Schijnconstructies aangepakt, betaling volgens CAO

De Vakbond FNV heeft een belangrijke overwinning geboekt voor postsorteerders die via uitzendbureaus werken bij PostNL. Er werd geschikt met In Person, de vakbond gaat nu achter concurrenten Tempo-Team, Otto Workforce en Young Capital aan.

Uitzendbureau In Person heeft geschikt met de vakbond om een rechtszaak te voorkomen en betaalt de postsorteerders vanaf 1 juli volgens de cao van het postbedrijf. Het gaat om ruim 400 uitzendkrachten die via In Person bij PostNL op depots in Amersfoort, Dordrecht, Goes en Waddinxveen pakketten sorteren.

Daarvan krijgen er 120 ook nog eens compensatie voor het loon dat zij misliepen doordat ze jarenlang onderbetaald werden. Deze regeling geldt alleen voor leden van de vakbond. Hoeveel zij krijgen is onbekend. FNV eiste eerder een bedrag van 5 miljoen, maar dat was voor de schijnconstructies bij álle sorteercentra.

Het enige dat de FNV er over wil zeggen is dat het gaat om een bedrag van 150 euro bruto per maand met een terugwerkende kracht van 5 jaar. Als alle 120 vakbondsleden daar recht op hebben, gaat het om een bedrag van ruim 1 miljoen.

Verboden schijnconstructie
FNV daagde In Person en PostNL voor de rechter, omdat er sprake was van een verboden schijnconstructie, bleek na onderzoek van Inspectie SZW.

In Person huurde een dochterbedrijf in die vervolgens de uitzendkrachten aan PostNL leverde. Op die manier gold de uitzend-cao niet en hoefden de bedrijven de sorteerders slechts het minimumloon te betalen in plaats van hetzelfde loon als het personeel van PostNL.

Andere uitzendbureaus
Na de schikking met In Person zijn nu de andere uitzenders die sorteerders aan PostNL leveren aan de beurt, meldt de vakbond. "Ze kunnen hun borst natmaken", zegt Mariëtte van der Neut van FNV.

PostNL blijft ontkennen dat het werkt met schijnconstructies en dat sorteerders worden onderbetaald, en ziet de rechtszaak met vertrouwen tegemoet.

 

Volg ons via