TopLocal Recruitment Den Haag

TopLocal Recruitment

Nieuws, mei 2012

Nieuws, 27 maart 2012

De valkuilen van Het Nieuwe Werken

Het Nieuwe Werken krijgt steeds meer aanhang, maar helaas werkt deze manier van werken niet voor iedereen. Werknemers die behoefte hebben aan structuur komen zichzelf tegen en kunnen de grote eigen verantwoordelijkheid niet aan. Thuis werken en flexibele werktijden motiveren hen niet om zichzelf te verbeteren en beter te presteren.

Als het doel is om kennisdeling, samenwerking en innovatie te bevorderen, dan moet Het Nieuwe Werken wel met zorg ingevoerd worden. Het gebrek aan interactie met collega’s zorgt er vaak voor dat een deel van de creativiteit en nieuwe ideeën verloren gaat. Uiteraard zitten er ook pluspunten aan Het Nieuwe Werken, zoals een directe besparing op huisvestingskosten en een betere balans tussen werk en privé voor de werknemer.

Het Nieuwe Werken vereist een cultuuromslag binnen het bedrijf, zeker als de bedrijfscultuur traditioneel en bureaucratisch is. Belangrijk is dat de dynamiek binnen het bedrijf behouden blijft en er genoeg mogelijkheid is tot kennisdeling en ontwikkeling.

Opvallend is dat jonge werknemers graag op kantoor werken om te leren van ervaren collega’s, feedback te krijgen en inspiratie op te doen. Terwijl vaak gedacht wordt dat deze groep meer behoefte heeft aan vrijheid en autonomie.

Vooral organisaties waar proactieve kenniswerkers werken en waar werknemers een hoge mate van verantwoordelijkheid hebben kunnen profijt hebben van Het Nieuwe Werken. En ook de managers dienen klaar te zijn voor een nieuwe manier van delegeren en breken met hun oude patronen. Een verbouwing naar flexplekken is zo geregeld, maar de verandering binnen de bedrijfscultuur duurt langer.

Bron: onderzoek van Suzanne Heidstra i.s.m. Pentascope.

Volg ons via