TopLocal Recruitment Den Haag

TopLocal Recruitment
Nieuws, 26 maart 2015

Onzeker contract zorgt voor meer moeite om financieel rond te komen

Van de duizend ondervraagde flexwerkers stelt meer dan 40 procent dat ze niet genoeg verdienen om goed van te kunnen leven. Bij mensen met een vast contract is dat bij nog geen 20 procent het geval, aldus de vakbond FNV.

Het bewuste onderzoek van vakbeweging FNV is vandaag aan minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken is aangeboden.

30 procent van de oproepkrachten en 40 procent van de uitzendkrachten zegt verder moeite te hebben om een betaalbare huurwoning te vinden, tegenover 10 procent van de werknemers met een vaste aanstelling.

Minimumloon
Uit het rapport komt ook naar voren dat ongeveer  15 procent van de mensen met onzeker werk minder verdient dan het wettelijk minimumloon. En een kwart zou niet alle gewerkte uren betaald krijgen. Vaak moeten de flexwerkers ook buiten de betaalde uren beschikbaar zijn.

''Denk aan de distributiemedewerker die iedere nacht om 04.00 uur zijn bed uit moet, de horecamedewerkster die niet weet of zij volgende maand nog wel werk heeft'', zegt FNV-bestuurder Mariëtte Patijn.

''Denk aan de apothekersassistent die veertig uur beschikbaar moet zijn, en uiteindelijk maar twintig uur wordt ingeroosterd. Maar ook zorgmedewerkers en onderwijzers worden meer en meer in onzeker werk gedwongen, waardoor de kwaliteit van publieke dienstverlening afbrokkelt. Het is voor het eerst dat we nu ook in cijfers zien wat onzeker werk betekent voor het leven van mensen.''

Volgens FNV willen negen op de tien flexwerkers in Nederland liever een vast contract.

Zie de TopLocal Recruitment blog: http://blog.toplocal.nl/2015/03/onduidelijkheid-over-flexwerk-en-de.html

Volg ons via