TopLocal Recruitment Den Haag

TopLocal Recruitment
Nieuws, 6 maart 2016

Zelfstandigen worden deze maand schriftelijk geïnformeerd over verdwijning van de VAR

Alle zzp´ers met VAR-verklaring krijgen deze maand een brief om ze te informeren over het verdwijnen van de zogeheten verklaring arbeidsrelatie (VAR).

Staatssecretaris van Financiën Wiebes wil zo een halt toe roepen aan de onrust en/of onduidelijkheden onder zzp´ers, meldde hij vandaag in het televisieprogramma WNL Op Zondag. Velen maken zich zorgen over de komende wijziging.

Zzp´ers hebben om hun zelfstandigheid aan te tonen nu een VAR nodig van de Belastingdienst. Deze verdwijnt per 1 mei. Het kabinet wil af van deze regel omdat mensen op papier kunnen werken als zzp´er maar in de praktijk eigenlijk gewoon in dienst zijn.

Dat is lastig te controleren voor de Belastingdienst en als het leidt tot problemen, zijn de financiële gevolgen altijd voor de zzp´er.

Modelovereenkomst per sector
Volgens Wiebes wordt het makkelijker voor zzp´ers in de nieuwe opzet waarbij de fiscus gaat werken met modelovereenkomsten per sector. Bedrijven en zzp´ers kunnen zo vooraf zekerheid krijgen over de vraag of de Belastingdienst accepteert dat er geen sprake is van een dienstverband. Is dat er wel, dan moeten er premies worden afgedragen.

Volg ons via