TopLocal Recruitment Den Haag

TopLocal Recruitment
Nieuws, 6 maart 2016

Werknemers zijn financieel beter af dan zzp'ers

Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) verdienen gemiddeld genomen 10% minder dan werknemers in loondienst. Dat blijkt recent uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In 2014 verdiende de gemiddelde zzp’er rond de € 32.000, terwijl werknemers in loondienst gemiddeld  € 36.000 aan salaris hadden. Dit geldt voor mensen voor wie het inkomen als zzp’er het belangrijkste inkomen is. Bij mensen die voltijd werken is het verschil nog groter: zelfstandigen verdienden gemiddeld € 37.000 en werknemers € 50.000.

Het CBS heeft voor deze vergelijking de inkomsten uit arbeid en eventuele uitkeringen meegeteld. Premies en inkomensverzekeringen, die voor werknemers verplicht zijn maar voor zelfstandigen niet, zijn in mindering gebracht.

Verschil per beroepsgroep
Het verschil tussen beide groepen is het grootst voor kunstenaars, waar zzp'ers ongeveer 57% verdienen van hun collega's in loondienst. Maar ook zelfstandige architecten, grafisch vormgevers en onderwijsassistenten verdienen aanzienlijk minder dan mensen die dezelfde beroepen in loondienst uitvoeren.

Aantrekkelijker
Toch zijn er ook beroepsgroepen waar het juist loont om te gaan ondernemen. Zo verdienen artsen met een eigen maatschap de helft meer dan hun collega’s met een vast contract. Ook zelfstandige hoveniers en organisatieadviseurs verdienen gemiddeld genomen iets beter.

Volg ons via