TopLocal Recruitment Den Haag

TopLocal Recruitment
Nieuws, 18 mei 2017

Potentieel kandidaat belangrijker dan cv?

Door de digitalisering ontstaan veel nieuwe beroepen. De markt verandert sterk. Recruiters moeten hierdoor meer werk verzetten om het juiste talent te vinden. ‘Het potentieel van een kandidaat is belangrijker dan zijn cv.’

Er worden de komende jaren veel nieuwe vacatures en functies verwacht door de digitalisering van de samenleving. 60% van de beroepen waarvoor personeel moet worden aangenomen in 2030, bestaat op dit moment nog niet. Dat vergt van recruiters een nieuwe aanpak om de juiste mensen te blijven bereiken.

De betekenis van talent (potentieel) zal daardoor ook gaan veranderen. Een talent is straks niet meer iemand die net van school komt of die de perfecte opleiding voor een bepaalde functie heeft gevolgd maar eerder iemand die in staat is om zichzelf steeds opnieuw uit te vinden tijdens zijn carrière.

Werkgevers zullen daarom ook harder moeten werken om het juiste talent en de juiste kandidaten te bereiken. Het schaap met vier of vijf poten is niet meer te vinden, je kunt daarom als werkgever beter tijd steken in het ontwikkelen van het potentieel van een kandidaat in plaats van je blind staren op wat iemand allemaal al op zijn cv heeft staan. Gedrag en cultuur spelen hierbij een belangrijke rol. Is de onderneming in staat dat aan een potentieel werknemer te bieden?

Administratieve banen meest gezocht
Uit het Monster Year Report 2017 blijkt dat het meest gebruikte zoekwoord op Monsterboard in 2016 was net als in 2015 het woord ‘Administratief’. Op de tweede plek staat ‘secretaresse’. Nieuw in de top-3 is het zoekwoord ‘ICT’, wat aansluit bij de gestegen vraag naar IT-banen. Op nummer vier staat de zoekopdracht Logistiek, gevolgd door Horeca op de vijfde plaats.

Er stonden maar liefst 204.000 IT-gerelateerde vacatures op Monsterboard in 2016. Ook in de sales (120.000) en in de techniek (113.000) werden veel vacatures geplaatst. Ook administratieve banen stegen in een jaar tijd met 23 procent naar een totaal van ruim 28.000. De grootste groei was te zien in beveiligingsbanen (+63%). Net als vorig jaar werd er in de vacatures het meest gevraagd naar functies in de branches Technische dienstverlening en IT-dienstverlening.

Door de toenemende schaarste in branches zoals IT en Engineering zoeken werkgevers breder naar kandidaten. Dit biedt vooral kansen voor jongeren en 55-plussers.

Januari en september populairst
Op Monsterboard wordt vooral in januari en in september – na de zomervakantie – het meest gezocht naar vacatures. Mensen zoeken vooral naar een nieuwe baan op de eerste twee dagen van de werkweek. Daarna lopen de bezoekersaantallen langzaam af. In het weekend wordt het minst gezocht naar werk, met zaterdag als rustigste dag. De meeste vacatures werden net als vorig jaar geplaatst voor banen in Noord- en Zuid-Holland. Noord-Brabant stond op plaats drie, op de voet gevolgd door de provincie Utrecht.

Volg ons via