TopLocal Recruitment Den Haag

TopLocal Recruitment
Nieuws, 15 mei 2018

Het kantelpunt bereikt? Meer kans op een vast contract?

Goed Nieuws
De spanningen op de arbeidsmarkt lopen al enige tijd op. Het aantal banen en vacatures stijgt en het aantal werklozen neemt af. Goed nieuws in het algemeen want voor het eerst sinds 2009 stijgt het aantal werknemers met een contract verhoudingsgewijs harder dan het aantal flexwerkers.

Op jaarbasis gemeten steeg het aantal werknemers met een vaste baan met 2,4 procent. Dat betekende dat 124.000 mensen in de periode een vast contract wist te bemachtigen. Het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie groeide minder hard, met 38.000 wat neerkomt op 2 procent.

Desalniettemin heeft toch nog ruim 73 procent van de werknemers een vaste aanstelling. Dit blijkt  uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over het eerste kwartaal 2018.

Kantelpunt: het aantal vaste banen stijgt harder
Het aantal vaste banen harder groeit dan de flexbanen  en dat is voor het eerst sinds de invoering van de Wet Werk en Zekerheid, in 2015. Die wet, waarbij onder meer de ontslagregels werden versoepeld, was bedoeld om het aantal flexwerkers terug te dringen.

Grootste banengroei in ruim tien jaar
Het aantal banen steeg in de eerste maanden van het jaar met 76.000. Dat was volgens het statistiekbureau de grootste banengroei sinds het tweede kwart van 2007. Sowieso is er al vier jaar lang sprake van aanhoudende banengroei tot een totaal van ruim 600.000.

In het laatste kwartaal vorig jaar kwamen er 57.000 banen bij, toen was voor het eerst sprake van een gespannen arbeidsmarkt. Dat is het geval als er bovengemiddeld veel vraag is naar personeel, terwijl het aanbod van mensen dat wil en kan werken laag is.

Meer werk in handel, vervoer en horeca
Vooral in de handel, in het vervoer en in de horeca was er afgelopen kwartaal meer werk. Verder zijn er ook meer banen bijgekomen in de zakelijke dienstverlening en de uitzendbranche.

Tegenover elke openstaande vacature stonden in de eerste maanden van dit jaar 1,6 werklozen. Daarmee is de situatie nog niet zo gespannen als in 2008 toen voor iedere baan 1,3 potentiële arbeidskrachten voorhanden waren.

Daling werkloosheid
In het afgelopen kwartaal waren er 368.000 personen zonder werk op zoek naar een baan, 30.000 minder dan een kwartaal eerder. De afgelopen vier jaar is de werkloosheid onophoudelijk gedaald sinds de piek van 7,8 procent in 2014 naar 4,1 procent nu.

Stijging aantal vacatures
Het aantal vacatures steeg in het eerste kwartaal met 8000 tot 235.000. Op jaarbasis was dit verschil 49.000. Het aantal openstaande vacatures stijgt al bijna vijf jaar aan een stuk door. Op het dieptepunt in 2013 stonden 91.000 vacatures open. Volgens het CBS waren er alleen in de periode tussen 2006 en 2008 meer vacatures dan nu.

Volg ons via