TopLocal Recruitment Den Haag

TopLocal Recruitment
Nieuws, 26 november 2014

Voor 2015 dubbele economische groei verwacht

De Nederlandse economie groeit in 2015 met 1,5 procent twee keer zo hard als in 2014. Echter er is nog geen reden voor uitbundig optimisme. Dat stellen de economen van de Rabobank in hun vandaag  verschenen Visie op 2015.

De werkloosheid daalt wel iets, maar blijft nog steeds erg hoog. Een klein lichtpuntje is dat het besteedbare inkomen van huishoudens voor het tweede jaar op rij toeneemt. Ook het herstel op de woningmarkt zet door. De groei van Nederlandse economie wordt daardoor  breder gedragen en  iets minder afhankelijk van de uitvoer.

Behalve de bedrijfsinvesteringen zullen eindelijk ook de particuliere consumptie en de woninginvesteringen weer toenemen.

Rabobank verwacht dat de economische groei in 2015 uitkomt op het hoogste niveau in vier jaar tijd.

Geen jubelstemming
Toch is er geen reden voor een jubelstemming. De vooruitzichten voor de wereldeconomie zijn matig te noemen, met de eurozone als zorgenkind, en een niet onaanzienlijke hoeveelheid risico’s die de wereldwijde groei danig kunnen verstoren.

''De Nederlandse economie zal het in 2015 weliswaar aanmerkelijk beter doen dan in de jaren die achter ons liggen, maar ook hier moeten we genoegen nemen met een zeer gematigde groei die nog ver weg ligt van de groeicijfers die we voor de crisis gewend waren,'' aldus chef-econoom Wim Boonstra.

Volg ons via