TopLocal Recruitment Den Haag

TopLocal Recruitment
Nieuws, 9 september 2011

Weinig vrouwen aan de top

Het aantal vrouwen in de top van Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen blijft nog steeds erg laag. Vorig jaar steeg het aantal vrouwen aan de top met slechts vijf procent. Op dit moment telt het Nederlandse bedrijfsleven 66 vrouwen in de raad van bestuur of de raad van commissarissen, van een totaal van 716 zittende bestuurders en commissarissen.

Opvallend is dat een meerderheid van de onderzochte beursondernemingen zelfs nog geen enkele vrouw in de raad van bestuur of raad van commissarissen heeft. Dit kan binnenkort problemen gaan opleveren als het streefgetal voor vrouwen in de top wettelijk wordt vastgesteld op 30 procent.

Volgens deze wet moet zowel de raad van bestuur als de raad van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven in 2016 voor minimaal 30 procent uit vrouwen bestaan. Op dit moment voldoet slechts één bedrijf aan deze norm, namelijk TNT Express. Ook KPN, Unilever, PostNL en Ahold beschikken over relatief veel vrouwen in de top, deze bedrijven halen de norm voor de raad van bestuur of de raad van commissarissen, maar niet voor beiden.

Bron: Dutch Female Board Index 2011.

Volg ons via