TopLocal Recruitment Den Haag

TopLocal Recruitment
Nieuws, 12 september 2012

Verboden om te vertrekken

Denk je dat een goede collega of een medewerker wil vertrekken? Sla groot alarm. Het zijn altijd de besten die vertrekken, terwijl je hen met complimenten en waardering vaak kunt behouden.

Door Hans Poortvliet

Topmanagers als Jack Welch en Steve Ballmer hebben een eenvoudige strategie om met de beste mensen te werken: ontsla elk jaar je slechtste medewerkers en pamper je beste medewerkers.

Deze strategie is heel Amerikaans, maar in elk geval slimmer dan wat in Nederland gebruikelijk is: achteroverleunen en afwachten.
Het vertrek van waardevolle medewerkers is veruit de meest onderschatte kostenpost in het bedrijfsleven. Een vertrekkende werknemer kost al snel enkele maandsalarissen en soms zelfs een paar jaarsalarissen.
Niet alleen het vinden en inwerken van een vervanger kost geld; je betaalt als organisatie ook voor verloren gegane klanten en de toegenomen druk op ‘achterblijvers’. Zonde van het geld, zeker in de wetenschap dat het niets hoeft te kosten om je favoriete medewerkers te behouden. 

Niet betrokken
Medewerkers op de werkvloer waarderen met goed management en praktische complimenten zorgt voor loyale medewerkers. In zijn klassieker The loyalty effect laat auteur Fred Reichheld zien hoe een beperkte stijging van die loyaliteit de winst van een organisatie tot wel 50 procent kan doen stijgen.
Vergelijkbare effecten zijn bekend uit de toonaangevende jaarlijkse onderzoeken naar betrokkenheid door hr-adviesbureau Towers Watson. Helaas is uit onderzoek van dit bureau ook bekend dat maar liefst 39 procent van de medewerkers zich niet of nauwelijks betrokken voelt.

Goed gedaan
Wat te doen als je hoort dat een collega of een medewerker wil vertrekken? Ik kan het advies van Joris Lammer aanbevelen; hij is sociaal psycholoog aan de Universiteit van Tilburg en hij zei naar aanleiding van een onderzoek van Intermediair in 2012: ‘Mensen, bazen incluis, moeten zichzelf bewust aanleren om complimenten en waardering expliciet uit te spreken.’
En zo simpel is het, succesvol complimenteren vergt geen rocket science: ‘Goed gedaan Willem, dat ziet er prima uit. Dankjewel.’ Nou, dat viel toch reuze mee?

Bron: Nu.nl/Hans Poortvliet/waarderingsexpert.

Volg ons via