TopLocal Recruitment Den Haag

TopLocal Recruitment
Nieuws, 29 maart 2017

Aantal starters op arbeidsmarkt stijgt

De ontwikkelingen rond de nieuwe zzp-wet lijkt mensen er niet van te weerhouden als starter de arbeidsmarkt op te gaan. Vorig jaar steeg het aantal starters met twee procent tot 131.000, de hoogste stand sinds 2010.

De meeste starters gaan als zzp'er aan de slag, schrijft het Economisch Bureau van de ING Bank. Dat is reden voor de bank om te concluderen dat al het gedoe rond de invoering van de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties, de wet DBA, starters niet heeft tegengehouden.

Demissionair staatssecretaris Eric Wiebes besloot in november 2016 na kritiek van zzp'ers en werkgevers om de wet in ieder geval dit jaar nog niet te handhaven.

'Mensen zien kansen'

Dat er toch veel mensen het erop wagen als zzp'er heeft volgens ING-econoom Katinka Jongkind meerdere oorzaken. "Veel zzp'ers waren überhaupt niet op de hoogte van de nieuwe regelgeving", legt ze uit.

Maar veel belangrijker nog: "Het gaat goed met de economie, dus mensen die kansen zien, beginnen voor zichzelf. Als je een gat in de markt ziet, dan ga je gewoon", aldus Jongkind.

 
Volg ons via